Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır ? Faydaları Nelerdir ?
Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir ? Neye İyi Gelir ?
Dünya üzerinde yapılan kazılar, üzümlerin M.Ö. 3500 yıllarından önce var olduğunu gösterir. Verimli toprakları bulunan ülkemizde 1200 çeşit üzüm bulunurken dünya genelinde bu sayı 10.000’lere kadar ulaşır. Üzüm çekirdeği yağı (üzüm yağı da denilmektedir) üzüm çekirdeğinden preslenerek elde edilmektedir. Renksiz ve hafif bir yağdır. Hem mutfakta hem de kozmetik ürünlerde kullanılabilen üzüm çekirdeği yağı, cilt sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır.
Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları Nelerdir ?
- Cilde direk uygulanabilen, hassas ciltlerde bile kullanılabilen üzüm çekirdeği yağının faydaları şöyledir;
- Genel olarak üzüm çekirdeği yağının cilde faydaları saymakla bitmez fakat, tıkanmış gözenekleri açarak, yağ dengesini düzenler. Sivilceli ciltlerde özellikle kullanılması gereken üzüm çekirdeği yağı cildin yapısını dengeler.
- Üzüm çekirdeği yağı, proantosiyanidin adı verilen güçlü bir antioksidan bileşen içerir. Bu antioksidan, cildinizde sürekli kullanıldığında cilt tonunu eşitler. Üzüm çekirdeği yağındaki güçlü antioksidanların bir başka yararı da cildi UV ışınlarının oluşturabileceği hasardan korumasıdır.
- Yüksek oranda E vitamini içerir. Aynı zamanda iyi bir antioksidan ve esansiyel yağ asitleri kaynağıdır.Bu sebeple ciltte bulunan yara, leke ve izleri iyileştirici etkiler yaratarak cilt tonunu eşitler.
- Omega 3, omega 6 ve omega 9 yağ asitlerini içerir.
- Sertleşmiş saçlara duştan sonra uygulanırsa yumuşatıcı etkileri olan üzüm çekirdeği yağı, gündelik kullanımda saç dökülmelerini de önleyebilir. Düzenli bir şekilde kullanıldığında mevcut saç dökülmesinde büyük oranda olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca sertleşmiş ve matlaşmış saçlara parlaklık ve yumuşaklık kazandırır.
- Kötü (LDL) kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskine karşı korur.
- Hemoroide bağlı şişlik ve ağrıyı giderir, kanamaları hafifletir.
- Kan dolaşımını artırır.
- Enflamasyonu azaltır.
- Varis ve örümcek damar riskini azaltır.
- Artrit nedeniyle ortaya çıkan ağrı ve şişmelere karşı rahatlama sağlar.
- Aromaterapi masajı kaygıyı hafifletmeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
Üzüm Çekirdeği Yağının Yan Etkileri Nelerdir ?
Üzüm çekirdeği yağının soğuk preslenmiş olanı tercih edilmelidir. Çünkü, soğuk preslenmiş yağlar, ısıtılmadıkları, damıtılmadıkları veya işlenmedikleri için daha aktif bir potansiyele sahiptir. Bu, antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal özelliklerinin bozulmadan kalmasına yardımcı olur. Üzüm çekirdeği yağı tüketmenin bilinen bir yan etkisi yoktur, ancak üzümlere alerjisi olan kişiler bunu kullanmamalıdır. Doğal ürünler cilt üzerinde kullanıldığında alerjik reaksiyona neden olma potansiyeline sahiptir. Kızarıklık, kaşıntı yaşarsanız veya durumunuz kötüleşirse doktorunuza başvurun. Ayrıca, kan rahatsızlığı olanlar, ameliyat olmak üzere olanlar ve kan inceltici ilaç alan insanların kullanmaması tavsiye edilir.
Üzüm Çekirdeği Yağının Uyumlu Olduğu Yağlar: Avokado Yağı, Tatlı Badem Yağı, Hindistan Cevizi Yağı, Jojoba Yağı
Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır ?
Dahili Kullanım :
Temiz, hafif tadı ve yüksek doymamış yağ içeriği sayesinde, salata sosları, mayonezler, sarımsak, biberiye veya diğer ot ya da baharatların yağ infüzyonları için kullanılabilir. Ayrıca fırınlanmış ürünlerde krep ve wafflelarda yaygın olarak kullanılır.
Topikal Kullanım :
Saf üzüm çekirdeği yağını yatmadan önce yüzünüzde serum olarak kullanabilirsiniz. Kişisel yüz ve vücut kremlerinize birer damla damlatarak daha kolay bir kullanım elde edebilmeniz mümkündür. Üzüm çekirdeği yağı nemi cildinizde hapseder. Bu nedenle, cilde direk olarak uygulamak daha etkili olabilir. Örneğin, üzüm çekirdeği yağını avuç içlerinize döküp ellerinizi birbirine sürterek hafifçe ısıtabilir ve nemlendirici bir maske olarak cildinize bol miktarda uygulayabilirsiniz.